Detaljplanens syfte

DETALJPLAN FÖR DEL AV NÄSET

Munkerud 2:260, 2:497, 2:498 och del av Munkerud 2:261

MUNKFORS KOMMUN, VÄRMLANDS LÄN

Vad är en detaljplan och hur tas den fram?

En detaljplan reglerar hur mark och vatten får användas inom ett visst område. Den kan även reglera var byggnader får placeras och hur dessa ska utformas. Olika detaljplaner har olika syften och reglerar därför olika saker. Kravet att upprätta en detaljplan uppstår alltid när det behöver göras större förändringar i befintlig bebyggelsestruktur och när tidigare oexploaterade mark- och vattenområden ska tas i anspråk för ny bebyggelse. Det är kommunen som avgör när och var en detaljplan ska upprättas.

Detaljplanen består av en plankarta med bestämmelser. För att underlätta förståelsen av detaljplanen finns en tillhörande planbeskrivning (denna handling). Planbeskrivningen redovisar planens syften, rådande planeringsförutsättningar, överväganden och planerade förändringar men också de konsekvenser planens genomförande innebär för enskilda fastighetsägare och andra berörda.

Plankartan är den juridiskt bindande handlingen. Planbeskrivningen är vägledande vid tolkning av plankartan men har ingen egen rättsverkan.

Följande planhandlingar har upprättats:

  • Plankarta med bestämmelser och grundkarta

  • Undersökning om betydande miljöpåverkan

  • Samrådsredogörelse (tillkommer efter samråd)

  • Granskningsutlåtande (tillkommer efter granskning)

 

Utöver planhandlingarna har även fastighetsförteckning och utredningar upprättats.

Berörda kan påverka detaljplanen

Under processen med att arbeta fram en detaljplan ges berörda möjlighet att påverka utformningen av planen. Berörda är bland andra länsstyrelsen, lantmäteriet, fastighetsägare, de närmaste grannarna samt vissa andra myndigheter, enskilda och organisationer.

Första möjligheten att påverka kallas samråd. Efter samrådet bearbetas planförslaget med hänsyn till inkomna synpunkter innan planen ställs ut för granskning. Under granskningen får de berörda ytterligare en chans att lämna synpunkter och därmed kunna påverka.

Efter granskningen kan endast mindre ändringar göras i planförslaget innan planen antas i kommunfullmäktige. Detaljplanen vinner laga kraft tre veckor efter antagande om ingen överklagar eller Länsstyrelsen inte överprövar planen. Överklaganderätt har de berörda som senast under granskningsskedet lämnat in skriftliga synpunkter som inte har blivit tillgodosedda i den antagna detaljplanen.

Detaljplanen ligger sedan till grund för bygglovsprövning inom planområdet.

Just nu befinner sig planen på samrådJust nu befinner sig planen på samråd

Ärendeinformation

Plankarta och planbeskrivning är utformade enligt Boverkets föreskrifter (2020:5) om detaljplan samt Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2020:8) om planbeskrivning. Planarbetet bedrivs med standardförfarande.

Logotyp

Medverkande

Vid upprättandet av planbeskrivningen har samhällsplanerare Anna Grenholm på Munkfors kommun medverkat.

Från KLARA arkitekter har även planeringsarkitekt Carl Ringqvist medverkat.

2024-08-29

Axel Lönnqvist - planeringsarkitekt FPR/MSA

Planförfattare

Syfte

Verksamheten har genom en mindre avvikelse från gällande plan fått bygglov för en ny verksamhetsbyggnad på ca 2000 kvadratmeter i områdets östra del. Genom uppförandet av ny bebyggelse innebär att utrymmet för lastning och lossning runt byggnaden begränsas. Syftet med planläggningen är att utöka verksamhetsområdet med en ca 17 meter bred remsa till förmån för mer kör- och uppställningsytor öster om befintlig verksamhet, samt att ge planstöd för den planerade bebyggelsen.

Vidare är syftet att skapa förutsättningar så att befintlig verksamhet kan förvärva den industrigata som angör området.

Detta uppnås genom att planlägga området som småindustri (J1).

Delar av tillkommande bebyggelse (svart streckad figur med röd transparent fyllning) hamnar på prickmark i den tidigare gällande planenDelar av tillkommande bebyggelse (svart streckad figur med röd transparent fyllning) hamnar på prickmark i den tidigare gällande planen